Збудники інфекцій у відходах тваринництва та їх знешкодження біогазовим виробництвом

Збудники інфекцій у відходах тваринництва та їх знешкодження біогазовим виробництвом

Відходи промислового тваринництва забруднюють навколишнє середовище. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, гній та стічні води тваринницьких підприємств можуть бути фактором передачі понад сотні збудників інфекційних та інвазійних хвороб.

Власне органічні відходи слугують сприятливим середовищем для розвитку та тривалої життєздатності патогенної мікрофлори, можуть містити пестициди, насіння бур’янів, медикаментозні препарати тощо.

У необроблених відходах тваринництва міститься перелік збудників інфекційних захворювань, небезпечних для людей та тварин (див. табл.).

Таблиця. Збудники інфекцій у рідкому гної с/г тварин

 

Бактерії Віруси Паразити
Сальмонели (гноївка ВРХ, гноївка свиней, пташиний послід) Збудники ящура Аскариди
Мікробактерії (гноївка ВРХ, гноївка свиней, пташиний послід) Чума свиней Свайники-великани
Бруцели (гноївка ВРХ, гноївка свиней) Везикулярна хвороба свиней Сосальщики
Лептоспіри (гноївка ВРХ, гноївка свиней) Свинячий грип Фасциола печінкова
Кишкова паличка (гноївка ВРХ) Трансмісивний гастроентеріт Легеневі смоктальники
Бацили сибірської язви (гноївка ВРХ) Ротавірусна інфекція Гельмінти шлунково-кишкового тракту
Бактерії Erysipelothrix rhusiopathiae (гноївка свиней) Хвороба Тешена
Клостриди (пташиний послід) Хвороба Ауєксі
Стрептококки Атипова чума птахів
Ентеробактерії Блутанг
Ретро-, парво-, ехо- та ентеровіруси

Згідно результатів серії досліджень, виконаних Центром сільськогосподарських технологій (Аугустенберг, Німеччина), у 95% проб необроблених відходів тваринництва виявляють бактерії сальмонели.

З метою попередження ушкодження здорового поголів’я та здоров’я людей, рекомендовано гігієнізацію відходів тваринного походження з подальшою їх анаеробною ферментацією.

Таким чином, гігієнізація дозволяє попередити перенесення карантинних шкідливих організмів, що має особливе значення для вирощування якісної продукції.

В свою чергу, під час анаеробного зброджування змінюється вуглецева фракція відходів, що зброджуються, при збереженні всього об’єму поживних речовин. Процеси біогазового виробництва сприяють поліпшенню процесу розщеплення поживних речовин у зв’язку з чим підвищується їх досяжність для рослин.

Сидорчук О., к.т.н.

Заповніть форму