Збудники інфекцій у відходах тваринництва та їх знешкодження біогазовим виробництвом

Збудники інфекцій у відходах тваринництва та їх знешкодження біогазовим виробництвом

Відходи промислового тваринництва забруднюють навколишнє середовище. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, гній та стічні води тваринницьких підприємств можуть бути фактором передачі понад сотні збудників інфекційних та інвазійних хвороб.

Власне органічні відходи слугують сприятливим середовищем для розвитку та тривалої життєздатності патогенної мікрофлори, можуть містити пестициди, насіння бур’янів, медикаментозні препарати тощо.

У необроблених відходах тваринництва міститься перелік збудників інфекційних захворювань, небезпечних для людей та тварин (див. табл.).

Таблиця. Збудники інфекцій у рідкому гної с/г тварин

 

БактеріїВірусиПаразити
Сальмонели (гноївка ВРХ, гноївка свиней, пташиний послід)Збудники ящураАскариди
Мікробактерії (гноївка ВРХ, гноївка свиней, пташиний послід)Чума свинейСвайники-великани
Бруцели (гноївка ВРХ, гноївка свиней)Везикулярна хвороба свинейСосальщики
Лептоспіри (гноївка ВРХ, гноївка свиней)Свинячий грипФасциола печінкова
Кишкова паличка (гноївка ВРХ)Трансмісивний гастроентерітЛегеневі смоктальники
Бацили сибірської язви (гноївка ВРХ)Ротавірусна інфекціяГельмінти шлунково-кишкового тракту
Бактерії Erysipelothrix rhusiopathiae (гноївка свиней)Хвороба Тешена
Клостриди (пташиний послід)Хвороба Ауєксі
СтрептококкиАтипова чума птахів
ЕнтеробактеріїБлутанг
Ретро-, парво-, ехо- та ентеровіруси

Згідно результатів серії досліджень, виконаних Центром сільськогосподарських технологій (Аугустенберг, Німеччина), у 95% проб необроблених відходів тваринництва виявляють бактерії сальмонели.

З метою попередження ушкодження здорового поголів’я та здоров’я людей, рекомендовано гігієнізацію відходів тваринного походження з подальшою їх анаеробною ферментацією.

Таким чином, гігієнізація дозволяє попередити перенесення карантинних шкідливих організмів, що має особливе значення для вирощування якісної продукції.

В свою чергу, під час анаеробного зброджування змінюється вуглецева фракція відходів, що зброджуються, при збереженні всього об’єму поживних речовин. Процеси біогазового виробництва сприяють поліпшенню процесу розщеплення поживних речовин у зв’язку з чим підвищується їх досяжність для рослин.

Сидорчук О., к.т.н.